In navolging van de verhoogde organisatorische druk die de coronapandemie momenteel legt op de clubbesturen, vrijwilligers, spelers en scheidsrechters beslist het Bestuursorgaan van Basketbal Vlaanderen om de competitie vanaf zaterdag 4 december stil te leggen tot Nieuwjaar. Enkel de competitie in Top Division Women blijft doorgaan, zoals overeengekomen met de betrokken clubs.

“De vele besmettingen, quarantaines, uitgestelde wedstrijden en veiligheidsvoorschriften vragen het uiterste van de vele vrijwilligers die onze clubs draaiende houden. De oproep van de regering om het aantal contacten tot een minimum te beperken om zo het aantal coronabesmettingen in ons land zo snel mogelijk onder controle te krijgen en de bezorgdheden van spelers, trainers en scheidsrechters omtrent het risico op besmetting en quarantaine liggen aan de oorzaak van deze beslissing,’ aldus secretaris-generaal Koen Umans.

Om die reden is er beslist dat:

  • Alle wedstrijden in de landelijke en provinciale seniorreeksen én alle jeugdreeksen voorzien op 4 en 5 december afgelast worden
  • Alle competities van Basketbal Vlaanderen worden opgeschort tot het weekend van 7, 8 en 9 januari.
  • De provinciale bekers voor het seizoen 2021-2022 worden geannuleerd zowel voor jeugd als senioren(s).

Verdere communicatie omtrent het verloop van de competities volgt in de loop van volgende week. 

“Desondanks deze moeilijke beslissing willen we benadrukken dat sporten essentieel blijft voor de lichamelijke en mentale gezondheid. We raden dan ook iedereen aan de trainingen verder te zetten mits dit zo veilig mogelijk te organiseren. De grootste besmettingsrisico’s zijn het gebruik van de kleedkamers, het transport en de sociale activiteiten die rond het basketbal georganiseerd worden. Er is geen enkele indicatie dat het sporten zelf een bron van infectie is.”

We herhalen daarom de basismaatregelen die het risico tot besmetting tot een minimum kunnen beperken:

  • Draag een mondmasker voor en na het sporten (vanaf 6 jaar!)
  • Controleer of de sporthal voldoende geventileerd wordt
  • Hou 1,5 meter afstand waar mogelijk
  • Vermijd het gebruik van kleedkamers en douches
  • Organiseer trainingen in vaste spelersgroepen en meng de groepen zo min mogelijk

Samen kunnen we de 4de golf de baas om in 2022 de competities verder te zetten. In tussentijd gaat onze dank en steun naar de mensen uit de zorg, het onderwijs en alle andere essentiële sectoren die volop in de vuurlinie van deze coronacrisis moeten blijven staan.